2011. május 22., vasárnap

Házisajt


Hozzávalók:
4 l házi tej (>3,5 % zsírtartalom)
12 ek. citromlé vagy 2 tk. citromsav

Elkészítése:

A tejet felforraljuk.
Egy szűrőt kibélelünk finom szövésű anyaggal.
Amikor a tej felforrt, apránként hozzáadjuk a savanyító anyagot. Ne tegyük bele egyszerre az egészet, keverjük meg és figyeljük, ahogy kicsapódik a túró.
Addig folytassuk, amíg csak a sárgás savó marad.
Szűrjük le, tegyük az anyagba, hagyjuk kicsit lecsöpögni.
Nehezékkel préseljük néhány órán keresztül.
Ez után már felhasználható, hűtőben több napig eláll.

Nagy előnye, hogy kockákra vágva levesekbe tehetjük, felszeletelve grillezhetjük, de rántani is kiváló.

Fűszeres változat készítésekor a langyos túrót ízesítjük, majd jól átgyúrjuk és csak utána préseljük.

TIPP: A megmaradt savót ne öntsük ki, használjuk fel leveshez, lehűtve igazi frissítő, sőt bőrápolásra is remek! Gazdag fehérjében, laktózban, ásványi anyagokban és vitaminokban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése