2011. április 19., kedd

Szedjünk csalánt!

Itt a jó idő, remek lehetőség arra, hogy kimenjünk a szabadba, és begyűjtsünk ezt-azt a konyhába. Most áprilisban már rengeteg gyógynövényt szedhetünk, például tyúkhúrt, kamillát, gyermekláncfűt, pásztortáskát és csalánt.

Csalánszedés és felhasználás

Válasszunk egy alkalmas helyet a csalánok begyűjtéséhez!





















Friss, fiatal hajtásokat szedjünk!
 
 Csalánfőzelék












Hazaérve mossuk meg a növényeket, majd felhasználástól függően tisztítsuk meg!

A csalánfőzelékhez csak a levelekre lesz szükség.


Elkészítése megegyezik a spenótfőzelékével: a leveleket vajon/olajon megfonnyasztjuk, összeturmixoljuk, majd tejbe áztatott zsemlével sűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük.


A csalán gyógyhatásai

A csalánt inkább gyógynövénynek tartjuk számon, mint zöldségfélének. Párját ritkító vitamin és ásvány tartalma van, aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el. Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak van. Ha meggondoljuk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszer egyike és mi nem használjuk föl, nem találunk kifejezést mulasztásunkra.

A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Vizelethajtó, fájdalomcsillapító hatása kiemelkedő.

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Tea: 1 púpozott teáskanál csalánt 1/2 liter vízzel leforrázunk és rövid ideig állni hagyjuk.

Tinktúra: egy üveget megtöltünk tavasszal vagy ősszel kiásott, megtisztított és apróra vágott csalángyökérrel, leöntjük 38-40% -os gabona vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy tűzhely közelében.

Lábfürdő: 2 maréknyi kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt ( levelet és szárat) 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk, és másnap leforrázunk. Amilyen melegen csak bírjuk, 20 percig áztassuk benne a lábunkat. A főzetet ne szűrjük le. A lábfürdőt újra felmelegítve kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

Hajmosás: egy ötliteres edényben 8-10 marék friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk

1 megjegyzés: