2010. augusztus 25., szerda

Valósak voltak a Bibliai jóslatok

És megtörténhetnek újra!

Az bibliai Exodusban (Mózes második könyve vagy tradicionálisan a Kivonulás könyve) leírt 10 csapás ténylegesen megtörténhetett - állítják tudósok, akik az eseményeket a National Geographic Channel minisorozatában jellemezték.

A 10 csapás:
1. a víz vérré változik
2. békák
3. tetvek
4. legyek
5. dögvész
6. fekélyek
7. jégeső
8. sáskahad
9. sötétség
10. elsőszülöttek halála

Sok régész hiszi hogy a bibliai történet Pi-Ramses egyiptomi városnál zajlott le II. Ramses uralkodása alatt.

" II. Ramses egy nagyon kedvező éghajlati periódus idején uralkodott." - állítja a paleoklimatológus, prof. Augusto Magini a Heidelberg Egyetemről. "Ramses uralkodása után az éghajlati görbe meredeken zuhanni kezd. Ez egy olyan száraz időszak, melynek természetesen komoly következményei lettek volna."

A változó klíma okozhatta a Nílus kiszáradását, meséli Stephan Pflugmacher a berlini Leibniz Institute for Water Ecology and Inland Fisheries-től. A szárazság miatt egy lassú, iszapos folyóvá vált, és a vizét a Burgundi vörös (Oscillatoria rubescens) mérgező vízi alga festette vér színűre.
A szakemberek szerint az algák vezettek a második, harmadik és negyedik lépcsőhöz, így a békák, tetvek és legyek megjelenéséhez. A mérgező vízi élőlény ugyanis felgyorsította a békák fejlődését, és rákényszerítette őket vízi élőhelyük elhagyására. A legtöbb azonban elpusztult, és ez eredményezte a rovarok megjelenését, amelyeket korábban egyébként épp a békák tartottak kordában. Innen következett az ötödik és hatodik csapás, hiszen a rovarok által hordozott betegségek is könnyebben terjedhettek, és az állatok mellett már az emberek is megbetegedtek.

A többi csapás az Mt. Thera vulkán kitörésének eredménye lehetett,  mely először vulkáni hamuval és törmelékkel árasztotta el Egyiptomot. Siro Trevisanato biológus szerint ez a hamu furcsa időjáráshoz vezethetett, mint például az erőszakos jégesőhöz, és eredményezhette a nedves feltételeket, amiket a sáskák igen kedvelnek. Az utolsó csapás, azaz az elsőszülöttek halála pedig egy, a gabonakészleteket megfertőző gomba műve; az elsőszülöttek ugyanis elsőként vettek ezekből, így ők lehettek a járvány első áldozatai.

Robert Miller (Amerikai Katolikus Egyetem) szerint az efféle tudományos magyarázatok utáni kutatásokkal pont a Bibliában rejlő tanítások vesznek el.
"Kétlem, hogy az összes csapás tudományos magyarázatát fel tudnák mutatni." - mondja.


"Az egész lényege az, hogy magadtól nem juthattál ki Egyiptomból, csakis Isten kegye által."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése